Margin Dalam Akaun Dagangan Anda



Untuk mengekalkan posisi terbuka, margin adalah harga pelaburan yang perlu dikekalkan dalam akaun dagangan. Ini adalah sudut atau sempadan sesuatu. Ia adalah tindakan jujur dan ikhlas oleh pedagang untuk jaminan terhadap kerugian dagangan. Akaun margin membolehkan pedagang untuk membuka posisi dengan nilai yang lebih besar berbanding harga dana yang mereka letakkan di dalam akaun mereka.

Dagangan akaun margin juga dipanggil sebagai urusniaga berasaskan leverage. Kebanyakan syarikat pertukaran asing dalam talian menawarkan leverage sehingga dua ratus kali di dalam perjanjian kecil akaun.

Jumlah kontrak kecil biasanya 10,000 unit mata wang, 1/200 daripada 10,000 bersamaan dengan 50 unit mata wang, bermakna hanya 0.5% margin adalah penting untuk membuka posisi.

Pasaran pertukaran asing mencadangkan leverage tertinggi antara dagangan aset lain berbanding belian dan jualan hadapan, memerlukan 10% margin, dan ekuiti, memerlukan 50% margin kepada pelabur purata dan 10% margin kepada pedagang ekuiti mahir. Modal dalam keadaan lebihan margin dalam akaun dagangan bertindak sebagai landasan kepada pedagang.

Jika posisi pedagang meluncur ke titik bahawa pelaburan di bawah kelayakan minimum margin, bermakna landasan telah dipecahkan, panggilan margin akan dikeluarkan.

Secara umum, di dalam dagangan pertukaran asing dalam talian, pedagang perlu memasukkan deposit tambahan sebelum panggilan margin atau posisi akan ditutup. Sementara itu, dalam situasi di mana tiada panggilan diberikan sebelum penutupan, panggilan margin dikenali sebagai margin keluar. Ini bermakna kesemua posisi akan dikunci apabila modal jatuh di bawah keadaan margin.

Perkara-perkara Keperluan Margin

Leverage adalah senjata bermata-dua. Dengan prosedur yang betul, ia boleh meningkatkan aset pedagang untuk menghasilkan pendapatan balik dengan pantas dan menaikkan keuntungan berpatutan dalam saham. Sebaliknya, tanpa pengurusan risiko yang bersesuaian, ia boleh membawa kepada kerugian pantas dan besar.

Kebanyakan dagangan pertukaran asing menawarkan leverage yang fleksibel dan para pedagang boleh memilih peratusan leverage yang mereka rasakan paling selesa. Tambahan pula, adalah sangat penting untuk pelabur mempelajari bagaimana menguruskan risiko dengan bijak.

Sentiasa dapatkan informasi dan perluaskan pengetahuan dagangan anda dengan membaca Trade12 reviews dan analisa berita pasaran kewangan. Mulakan dagangan dalam talian dengan mencipta akaun langsung dengan firma kami dan dapatkan keuntungan besar dengan bantuan broker forex terbaik kami.