Menerangkan Carta-CartaAlat yang paling penting dalam memahami trend pasaran semasa adalah carta. Pedagang yang aktif menggunakan jenis carta kegemaran mereka dalam menganalisa pasaran setiap hari.

Sebuah carta mencerminkan psikologi pasaran dan mewakili pergerakan-pergerakan harga dan mendekatkan interaksi peserta pasaran. Lebih-lebih lagi, ia menunjukkan bagaimana tambang pasaran tertentu berdasarkan semua angka dan data yang ada. Memandangkan sifat semulajadi ini, carta memainkan peranan tinggi yang sangat penting di dalam industri perdagangan.

Tiga Jenis Carta

Carta Bar

Carta bar menyediakan empat kunci utama untuk tempoh masa tertentu: 1) harga pembukaan; 2) harga penutupan; 3) harga tertinggi; dan 4) harga terendah.

Carta-carta ini boleh digunakan untuk semua tempoh masa. Bar tunggal boleh mencerminkan pergerakan harga lebih daripada satu minit atau lebih daripada sebulan. Tempoh masa berbeza digunakan oleh pedagang-pedagang berbeza dalam banyak cara. Walau bagaimanapun, ia adalah satu peraturan bahawa lebih panjang tempoh masa, lebih tepat dan lebih dipercayai keputusannya.

Carta Candlestick

Sama seperti carta bar, carta candlestick termasuk pembukaan pasaran, penutupan, harga tinggi, dan rendah dalam tempoh masa tertentu. Analisa teknikal telah dicipta oleh Jepun dalam tahun 1700. Perbezaannya adalah badan candlestick mewakili julat harga pembukaan dan penutupan.

Apabila warna pada bahagian badan adalah merah atau hitam, ia adalah satu petunjuk bahawa harga penutupan adalah lebih tinggi berbanding harga pembukaan. Apabila warna adalah biru atau putih, ia bermakna harga penutupan adalah lebih tinggi berbanding harga pembukaan.

Carta candlestick meletakkan lebih banyak kepentingan terhadap sambungan di antara harga pembukaan dan penutupan. Tambahan pula, sumbu adalah yang terletak di atas dan bawah badan candlestick. Sumbu atas mewakili harga tertinggi sementara sumbu bawah adalah harga terendah dalam tempoh masa tersebut.

Carta candlestick adalah carta yang paling biasa memandangkan ia kelihatan lebih menarik.

Carta Garis

Carta garis, tidak seperti carta bar dan candlestick, tidak menunjukkan informasi yang banyak. Ia hanya menunjukkan harga penutupan untuk tempoh tertentu. Carta garis memaparkan arah keseluruhan pergerakan jangka panjang pasaran.

Baca lebih lanjut Trade12 reviews dan maklumat tentang saham, komoditi, indeks dan mata wang. Daftar akaun langsung sekarang untuk menyertai broker forex terbaik kami.