Mamahami Risiko Melabur Dalam SahamPasaran saham adalah salah satu faktor yang paling penting dalam ekonomi pasaran global yang sedang berkembang di seluruh dunia. Ia menyediakan akses modal kepada syarikat dalam pertukaran untuk peserta pasaran pelaburan yang akan menjadi hak milik mereka dalam syarikat itu.

Dalam pasaran saham, sama ada tempatan atau antarabangsa, pelabur diberi peluang untuk meningkatkan jumlah wang yang kecil ke dalam jumlah wang yang lebih besar.

Apakah risiko-risiko di dalam pasaran saham?

Pasaran saham menyediakan banyak peluang dan faedah untuk menawarkan pelabur berpotensi, bagaimanapun, risiko sentiasa menjadi sebahagian daripada perdagangan dan risiko-risiko ini dibawa oleh berita dikaitkan dengan penurunan pasaran yang tidak dijangka dan huru-hara yang membawa kesan ke atas sentimen pelabur.

Berikut adalah sebahagian risiko yang biasa dihadapi oleh pelabur:

• Risiko Pasaran - Kebarangkalian nilai pelaburan merosot.

• Risiko Inflasi - Kemungkinan nilai aset menjana keuntungan kecil selaras dengan inflasi, merendahkan kuasa anda untuk membeli.

• Risiko Kecairan - Kemungkinan pelaburan yang tidak boleh dibeli atau dijual dengan cepat bagi mencegah atau meminimumkan kerugian.

• Risiko Ekonomi - Perkara ini berlaku apabila keseluruhan ekonomi dipengaruhi oleh penurunan.

 

Walaupun terdapat risiko dalam Pasaran Saham, terdapat juga langkah-langkah untuk menguruskannya.

• Pasaran Saham terdedah kepada turun naik jangka pendek dan pasaran menurun. Satu langkah untuk menguruskan risiko adalah dengan melabur untuk jangka panjang.

Kesilapan pelabur yang biasa berlaku adalah melaksanakan kedudukan jualan sebaik sahaja harga saham jatuh. Jika anda menyimpan pelaburan anda, harga berkemungkinan akan melonjak kembali. Saham adalah pelaburan jangka panjang yang terdedah kepada turun naik jangka pendek.

• Salah satu cara terbaik untuk meminimumkan risiko dan kesilapan adalah dengan mendapatkan nasihat daripada pakar kewangan atau penganalisa pasaran.

Di Trade12, kami membantu pelabur dalam menguruskan risiko-risiko ini dengan memberikan bonus dialu-alukan 100% kepada deposit pertama anda. Daftar sekarang dan mula membuat wang anda sendiri?

Baca selanjutnya Trade12 reviews dan maklumat tetang saham, komoditi, indeks dan wata wang. Buka akaun langsung (live) dan mulakan perdangan dalam talian dan sertai broker forex terbaik kami.