Memilih Broker

Apabila tiba untuk menentukan sama ada anda memerlukan perkhidmatan penuh atau diskaun pada percubaan pertama anda dengan perdagangan dalam talian anda, pilihan adalah terpulang kepada anda. Walaubagaimana pun, menjadi pengendali kepada portfolio anda sendiri boleh menjadi pengalaman yang sangat memuaskan dan menguntungkan.

Sebaliknya, broker perkhidmatan penuh juga mempunyai masa dan ruang mereka sendiri. Walaupun sekiranya anda membayar lebih, ia adalah lebih baik berbanding bekerja pada portfolio anda sendiri kerana anda kekurangan pemahaman dalam pasaran.

Perkara yang paling penting untuk diingati adalah jenis broker dalam talian yang anda pilih perlu berasakan kepada keperluan khusus anda. Memeriksa latarbelakang syarikat juga sangat penting.

Akaun dan Arahan

Terdapat empat jenis akaun untuk dipilih:

Cash Account (Akaun Tunai): Ini adalah akaun di mana anda mendepositkan tunai untuk membeli bon, saham, dana bersama dan banyak lagi.

IRA Account (Akaun IRA): Ini adalah akaun jenis akaun bagi mereka yang merancang untuk menetapkan sebuah akaun persaraan individu.

Margin Account (Akaun Margin): Akaun margin secara asasnya membenarkan anda meminjam daripada broker anda terhadap tunai dan keselamatan di dalam akaun anda. Walaubagaimana pun, menggunakan margin boleh mengurangkan keuntungan anda dengan pantas.

Option Account (Akaun Pilihan): Akaun pilihan perlu hanya dipertimbangkan oleh pelabur-pelabur bermusim. Ini akan membenarkan anda untuk pilihan dagangan, yang mana adalah pelaburan berisiko berbanding bon dan saham.

Anda perlu menjadi tepat dalam bagaimana anda mahu transaksi diselesaikan dalam membolehkan anda untuk berdagang.

Jenis-jenis arahan biasa yang akan anda temui apabila menempatkan arahan ekuiti menggunakan antaramuka dalam talian melalui telefon:

Market Order (Arahan Pasaran): Ini memerlukan pelaksanaan segera pada harga terbaik yang boleh diakses. Terdapat juga dagangan termurah untuk ditempatkan kerana ia memerlukan kerja yang sedikit daripada broker.

Limit Order (Arahan Had): Ini adalah arahan di mana anda perlu untuk menjalankan pada harga khusus. Ini memastikan jumlah di mana anda akan membeli atau menjual sekuriti. Arahan had adalah secara umumnya lebih mahal berbanding arahan pasaran.

Stop Order (Arahan Berhenti): Arahan pasaran yang didagangkan selepas paras dinyatakan telah dicapai. Ini boleh menjadi had-berhenti atau stop-loss. Walaupun harga yang tepat tidak boleh dipastikan, ia boleh menjadi langkah yang baik untuk melindungi kelemahan anda di dalam perdagangan.

All or None (Semua atau Tiada): Keperluan di dalam arahan had sama ada untuk membeli atau menjual sekuriti hanya jika broker boleh mengambil keseluruhan arahan dan tidak hanya sebahagian daripadanya.

Day Order (Arahan Hari): Jika arahan ini tidak dipenuhi, ia akan luput pada akhir hari perdagangan.

Good Till Cancelled (Baik Sehingga Dibatalkan): Membeli dan menjual sekuriti ini kekal berfungsi sehingga pelanggan membatalkan ia atau sehingga ia dilaksanakan oleh broker.

Fill-Or-Kill (Isi-Atau-Bunuh): Arahan ini adalah untuk pelaksanaan segera. Arahan akan dibatalkan secara automatik jika ia tidak diisi.

Short Sale (Jualan Singkat): Penjualan singkat ini adalah strategi pelaburan progresif di mana saham adalah di atas pinjaman dan dijual, dengan jangkaan pembalikan saham pada jumlah yang kurang.

Buy to Cover (Beli untuk Tampung): Arahan ini ditempatkan untuk menutup posisi pendek.

Baca lebih lanjut Trade12 reviews dan informasi tentang saham, komoditi, indeks dan matawang. Sertai broker forex terbaik dan cipta akaun langsung untuk memulakan perdagangan dalam talian.