Apakah itu Membeli pada Margin?Membeli pada margin bermaksud meminjam wang daripada broker untuk membeli saham atau pinjaman daripada firma broker, dan bagi membolehkan untuk berdagang dalam margin, anda perlu mencipta sebuah akaun margin. Perdagangan margin membenarkan anda untuk membeli saham lebih daripada anda boleh beli kebiasaannya.

Ini adalah berbeza daripada akaun tunai tetap, yang mana anda berdagang menggunakan pelaburan daripada akuan tersebut. Broker anda diwajibkan untuk mendapatkan tandatangan anda untuk pengesahan akaun margin.

Akaun margin ini boleh menjadi sebahagian daripada perjanjian pembukaan akaun standard anda, atau boleh menjadi perjanjian berasingan sepenuhnya.

Pelaburan awal sebanyak $2,000-iaitu margin minimum-adalah diperlukan untuk membuka akaun margin, tetapi sesetengah firma broker memerlukan lebih. Anda boleh meminjam sehingga 50 peratus daripada harga pembelian saham setelah akaun tersebut dibuka dan aktif.

Pembelian saham ini yang telah anda depositkan adalah dikenali sebagai margin awal. Ia adalah sangat penting untuk mengetahui bahawa anda tidak perlu untuk margin sepenuhnya sehingga 50 peratus. Anda boleh meminjam jumlah lebih kecil seperti 10% atau 25%. Anda perlu ingat bahawa sesetengah broker akan memerlukan anda mendepositkan lebih dari 50 peratus daaripada harga pembelian.

Selagi anda memenuhi kewajipan anda, anda boleh menyimpan pinjaman anda selama yang anda mahu.

Pertama, apabila anda mendagangkan saham anda di dalam akaun margin, keuntungan akan pergi kepada broker anda terhadap penyelesaian pinjaman sehingga ia dibayar sepenuhnya.

Kedua, terdapat juga had yang dipanggil margin penyelenggaraan. Ini adalah baki minimum yang anda perlu kekalkan sebelum broker anda akan mewajibkan anda untuk mendeposit dana tambahan atau menjual saham untuk membayar semula kredit anda. Apabila ini berlaku, mereka memanggil ia panggilan margin.

Paggilan margin adalah permintaan broker terhadap pelabur untuk mendepositkan dana tambahan atau sekuriti supaya akaun margin dibawa kepada margin penyelenggaraan minimum. Panggilan-panggilan margin berlaku apabila nilai akaun anda telah menurun kepada jumlah yang dirancang oleh broker.

Ini kadangkala dipanggil "panggilan persekutuan" atau "panggilan penyelenggaraan."

Sekuriti margin di dalam akaun adalah dijamin. Anda juga akan perlu membayar faedah ke atas pinjaman anda. Melainkan anda bersetuju untuk membuat pembayaran, caj faedah akan dikenakan kepada akaun anda. Dalam masa sama, liabiliti anda meningkat sebagaimana caj-caj faedah meningkat terhadap anda. Oleh itu, perdagangan pada margin digunakan terutamanya untuk pelaburan-pelaburan jangka-pendek.

Lebih lama anda memegang sesuatu pelaburan, lebih besar pulangan diperlukan untuk pulangan modal. Ini adalah kerana, jika anda memegang pelaburan pada margin untuk jangka masa yang panjang, peluang bahawa anda akan membuat keuntungan adalah bertentangan anda.

Pengaruh belian akaun margin kerap bertukar bergantung kepada pergerakan harga sekuriti margin di dalam akaun.

Baca lebih lanjut Trade12 reviews dan informasi tentang saham, komoditi, indeks, dan matawang. Sertai broker forex terbaik dan cipta sebuah akaun langsung untuk memulakan perdagangan dalam talian.