Risiko-Risiko Perdagangan MarginAkaun margin tidak disertakan kepada semua pelabur kerana ia dikatakan berisiko, dan dengan penggunaan leverage, ia membantu menguatkan kerugian dan keuntungan kepada tahap yang sama. Jika sesuatu aset menghayun harganya, risiko ditakrifkan, kerana leverage adalah sesuatu yang menyokong hayunan ini. Menurut definisi, portfolio anda meningkatkan risikonya.

Sebagai contoh, anda membeli 200 saham, sekarang pelaburan anda adalah bernilai $15,000 (200 saham x $75). Anda meletakkan posisi untuk menjual pada saham tersebut, membayar kembali broker anda sebanyak $10,000, dan tinggal dengan $5,000. Itu sudah menjadi 50% kerugian, ditambah komisyen dan faedah, yang sepatutnya hanya mempunyai kerugian sebanyak 25%.

50% kerugian adalah buruk, lebih daripada itu adalah teruk. Melabur atas margin adalah khususnya pelaburan berasakan saham ditetapkan untuk kehilangan lebih banyak wang berbanding pelaburan anda. Penurunan sebanyak 50% atau lebih daripada itu akan meletakkan anda dalam ketidakpastian. Ia akan membawa kepada kerugian melebihi 100%, dengan faedah dan komisyen ke atasnya.   

Dalam akaun tunai, terdapat kemungkinan besar bahawa saham akan membuat pemulihan. Jika asas-asas syarikat tidak berubah, anda mungkin bertahan untuk pemulihan. Jikalau ia adalah saguhati, wang anda akan hilang sehingga anda jual. Walaubagaimana pun, jika harga saham tersebut jatuh, dalam akaun margin, broker anda boleh menjual sekuriti anda. Ia menggambarkan bahawa semua kerugian telah dikunci dan mengambil bahagian di dalam sebarang pemulihan pada masa hadapan yang mungkin berlaku adalah tidak dibenarkan.

Bagi pedagang-pedagang tidak berpengalaman, adalah tidak sesuai untuk mencuba margin, walaupun sekiranya anda merasakan anda telah bersedia. Hanya perlu diingat bahawa meminjam 50% adalah tidak perlu. Hanya melabur dalam margin bersama-sama dengan risiko modal anda, atau wang yang mencukupi untuk anda kehilangan.

Dapatkan padangan pasaran dengan broker forex terbaik kami. Buka sebuah akaun langsung di Trade12.com hari ini dan periksa ulasan Trade12 tentang acara pasaran untuk melaksanakan dagangan lebih baik!