Risiko PemindahanJika matawang tempatan tidak boleh ditukar kepada matawang hutang di mana ia dinominasi, ia adalah dikatakan berada dalam rosiko. Risiko pemindahan, yang juga disebut "risiko pertukaran" boleh dicetus jika matawang tidak didagangkan secara meluas atau penurunan kawalan modal pelabur atau perniagaan tertentu daripada matawang yang bergerak bebas sama ada di dalam atau di luar negara.

Sejak abad yang lalu, perdagangan antarabangsa telah berkembang pesat yang membawa aliran barangan dan perkhidmatan melalui sempadan untuk meningkatkan akses bagi kepelbagaian barangan. Ia juga menyebabkan kejatuhan harga. Sebaliknya, dalam pembelian barangan syarikat secara global, ia melibatkan risiko.

Jika firma daripada Amerika Syarikat membeli barangan daripada firma di Jepun, transaksikan akan dijalankan di dalam dolar atau yen. Ia dikira sebagai matawang didagangkan secara berat, maka, ia adalah lebih mudah bagi syarikat di A.S bagi dolar atau yen ditukarkan. Kedua-dua negara yang terdiri daripada kawalan selia yang baik dan ekonomi yang sihat yang membolehkan transaksi diteruskan dengan had minimum. Matawang yang dipilih oleh perniagaan untuk diteruskan bersama dengan transaksi akan bergantung pada keperluan setiap perniagaan.

Selanjutnya, dalam sesetengah situasi, perniagaan boleh membeli barangan dalam syarikat asing di dalam negara yang mana menukar matawang adalah sukar. Syarikat terikat kepada undang-undang negara sebagaimana mereka melakukan perniagaan. Undang-undang ini memberi kesan bagaimana perniagaan dijalankan, proses di dalam transaksi bank, dan bagaimana barangan dihantar.

Misalnya, di dalam peraturan perbankan negara asing boleh menolak perniagaan daripada mengeluarkan dana yang dinominasi di dalam bank asing daripada jualan bagi beberapa bulan. Disebabkan dana telah ditahan, nilai matawang asing boleh turun berbanding dengan nilai matawang daripada negara di mana perniagaan bertempat. Berlakunya kerumitan ini boleh menyebabkan perniagaan kehilangan wang dalam transaksi itu.

Dapatkan pandangan pasaran dengan broker forex terbaik kami. Buka akaun langsung di Trade12.com dan periksa ulasan Trade12 kami tentang peristiwa pasaran untuk melaksanakan dagangan lebih baik! Dengan kesemua maklumbalas positif Trade12 daripada pelanggan, anda akan dipastikan bahawa dana anda adalah di dalam tangan yang selamat.