Apakah Perdagangan CFD?Apakah Perdagangan CFD?

Kontrak untuk Perbezaan (Contract for Differences) juga dikenali sebagai CFD merupakan perjanjian antara dua pihak untuk menukar perbezaan di antara harga pembukaan dan harga penutupan kontrak tertentu. CFD adalah instrumen kewangan yang boleh dijual beli, ia mereplikasi pergerakan aset di bawahnya.

CFD membolehkan anda untuk berdagang dan meramalkan pergerakan harga daripada pelbagai pasaran kewangan, sama ada pasaran semakin manaik atau menurun. Anda boleh meletakkan pembelian di pasaran CFD dan mendapat keuntungan dari harga tersebut kerana mereka menghasilkan atau menjual dan mendapat manfaat daripada penurunan harga.

Ingat bahawa apabila perdagangan CFD disenaraikan, kedudukan akan memaparkan persamaan kerugian kepada saiz penyebaran.
Trade12 membolehkan peniaga-peniaga untuk melaksanakan tawaran dalam aset yang berbeza seperti pasaran hadapan komoditi, saham, indeks dan pasaran tenaga dengan mudah dan selamat.

Saham Ekuiti

Adalah pembelian dan penjualan saham syarikat. Trade12 menyediakan pelbagai pilihan saham yang diniagakan untuk dipilih seperti Microsoft, Apple, Alibaba, Amazon, Google dan Facebook.

Satu saham ekuiti dikenali sebagai sejenis sekuriti yang mewakili pemilikan dalam sesebuah syarikat, menunjukkan pemegang saham memiliki sebahagian daripada aset dan pendapatan syarikat. Apabila saham naik pemegang saham mempeorleh keuntungan, pemilikan kepentingan dalam syarikat itu menjadi lebih besar.

 

Komoditi

Komoditi merujuk kepada keutamaan yang baik yang digunakan dalam perniagaan, yang boleh dijual beli dengan komoditi lain dari jenis yang sama. Komoditi biasanya digunakan sebagai bahan input dalam pengeluaran barangan dan perkhidmatan lain. 
Terdapat dua jenis komoditi. Yang pertama dipanggil "Soft Commodities", yang melibatkan produk pertanian seperti gula, jagung, kopi, dan gandum. Jenis kedua dipanggil "Hard Commodities", yang melibatkan sumber-sumber semula jadi yang diekstrak seperti emas, nikel, tembaga, perak, gas asli, minyak gas dan minyak mentah.

 

Indeks Saham

Indeks pasaran saham adalah penilaian statistik daripada nilai satu bahagian dalam pasaran saham. Ia dikira dari koleksi harga saham syarikat yang akan dipilih. Ia digunakan oleh peserta pasaran untuk mentafsir pasaran dan untuk membandingkan pulangan ke atas pelaburan tertentu.

Indeks saham adalah pembina matematik, yang tidak boleh terus dilaburkan. Beberapa contoh indeks termasuk DAX, DOW Jones, Indeks Nikkei, dan S&P 500.

Baca selanjutnya Trade12 reviews dan maklumat tetang saham, komoditi, indeks dan wata wang. Buka akaun langsung (live) dan mulakan perdangan dalam talian dan sertai broker forex terbaik kami.