Memahami Perlaksanaan ArahanKerap kali, pelabur dan pedagang tidak sepenuhnya memahami apakah yang berlaku apabila mereka menekan butang "enter" pada akaun perdagangan dalam talian mereka. Anda adalah salah jika anda fikir arahan anda adalah sentiasa diisi secara segera selepas anda klik butang itu di dalam akaun anda. Perkara sebenarnya adalah anda mungkin akan terkejut dengan beberapa langkah yang mungkin bagaimana sesuatu arahan boleh dilengkapkan dan kelewatan masa yang berkaitan. Di mana dan bagaimana arahan anda dilaksanakan boleh mempengaruhi kos transaksi itu dan jumlah yang anda bayar untuk saham itu.

Pilihan Broker

Salah tanggapan yang biasa dikalangan pelabur adalah bahawa akaun Dalam Talian mengaitkan pelabur itu secara terus kepada pasaran sekuriti.

Apabila seorang pelabur menempatkan satu dagangan, secara dalam talian atau melalui telefon, arahan itu pergi secara terus kepada broker. Broker itu akan memeriksa saiz dan ketersediaan arahan itu untuk memilih jejak yang mana adalah langkah terbaik baginya untuk dilakukan.

Seorang broker boleh mencuba untuk mengisi arahan anda dalam beberapa langkah:

Order to the Floor [Arahan kepada Lantai] - Dengan arahan ini, broker tersebut boleh meneruskan arahan anda kepada lantai pertukaran saham itu atau kepada pertukaran serantau. Dalam sesetengah kes, pertukaran serantau akan melibatkan yuran bagi peluang untuk melaksanakan arahan broker, dikenali sebagai bayaran bagi aliran arahan. Ia boleh mengambil beberapa waktu bagi lantai broker untuk mendapatkan arahan anda dan mengisinya, kerana arahan anda adalah melalui tangan manusia.

Order to Third Market Maker [Arahan kepada Pembuat Pasaran Ketiga] - Bagi perdagangan saham pada pertukaran seperti New York Stock Exchange, broker boleh meneruskan arahan anda kepada apa yang dipanggil pembuat pasaran ke3.

Pembuat pasaran ke3 boleh menerima arahan anda jika:

*Mereka menggoda broker itu dengan insentif untuk meneruskan arahan itu kepada mereka

*Broker itu adalah bukan ahli firma pertukaran itu di mana arahan mungkin ditujukan ke situ.

Internalisasi -Ini berlaku apabila broker memilih untuk mengisi arahan anda daripada senarai saham syarikat broker anda. Ini boleh mencipta perlaksanaan yang pantas. Dalam perlaksanaan jenis ini, syarikat broker anda boleh membuat wang ekstra terhadap spread.

Electronic Communications Network (ECN) - ECN membeli dan menjual arahan secara automatik. Kaedah ini digunakan khusus bagi had arahan kerana ECN boleh dipadankan oleh harga dengan sangat pantas.


Arahan kepada Pembuat Pasaran - Dalam arahan ini, broker boleh meneruskan dagangan anda kepada pembuat pasaran di dalam kawalan saham yang anda hajati untuk beli atau jual. Sesetengah broker membuat wang ekstra dengan menghantar arahan kepada pembuat pasaran tertentu (bayaran bagi aliran arahan), ini biasanya tepat pada masanya. Ini juga bermakna bahawa broker anda boleh menghantar arahan anda kepada pembuat pasaran yang mungkin terbaik pada setiap masa.

Sedari bahawa broker anda mempunyai tujuan berbeza bagi mengarahkan arahan kepada posisi tertentu.

Nampaknya, mereka mungkin lebih bermotivasi untuk menginternalisasi arahan untuk mendapat keuntungan melalui spread. Tambahan lagi, sesetengahnya mungkin menghantar arahan untuk pertukaran serantau atau mungkin bersemangat untuk pembuat pasaran ke3 dan mendapat bayaran bagi aliran arahan. Sentiasa ingat bahawa apa sahaja pilihan yang dibuat oleh broker anda boleh mempengaruhi garisan bawah anda.

Baca lebih lanjut ulasan Trade12 dan informasi tentang saham, komoditi, indeks dan matawang. Sertai broker forex terbaik kami dengan mencipta akaun langsung dengan kami hari ini.