Perdagangan Sekuriti - Terminologi PerdaganganTerma yang digunakan di dalam perdagangan sekuriti yang perlu anda biasakan:

Tawaran [Bid] – Ini merujuk kepada harga pembuat pasaran akan bayar untuk sekuriti. Ia adalah harga seorang pelabur akan dapat jika menjual sekuriti. Sebagai tambahan, anda akan mendapat harga tawaran jika anda menjual saham.

Tanya/Tawaran [Ask] – Ia juga dipanggil tawaran. Ini adalah jumlah seorang pelabur akan bayar apabila membeli sekuriti. Jika anda membeli saham, anda akan mendapat Harga Tawaran itu.

Penyebaran [Spread] – Ini adalah perbezaan di antara harga Tawaran [Bid] dan Tanya/Tawaran [Ask]. Penyebaran berkhidmat sebagai pembayaran kepada pembuat pasaran. Pembuat Pasaran adalah pedagang yang membekalkan harga dan bersedia untuk membeli atau menjual pada harga tawaran [bid] dan tanya/tawaran [ask]. Pembuat pasaran mengendalikan buku perdagangan.

Tarikh Dagangan -  Tarikh dagangan adalah tarikh bahawa dagangan sekuriti sebenarnya mengambil tempat. Anda perlu sedar perbezaan di antara tarikh penyata dan tarikh dagangan.

Tarikh Penyelesaian -  Ini adalah tarikh bahawa dagangan sekuriti perlu disempurnakan. Ambil nota, sekuriti kerajaan dan pilihan perlu diselesaikan pada hari selepas perdagangan.

Transaksi Tunai - ini merujuk kepada sekuriti yang perlu diselesaikan pada tarikh dagangan. Ia adalah bukan kebiasaan bagi dagangan untuk memerlukan penyelesaian hari sama.

Penyelesaian cara biasa - penyempurnaan transaksi sekuriti oleh broker pembelian; sementara penyelesaian cara biasa semasa adalah 3 hari penuh perniagaan selepas tarikh dagangan, ini adalah berbeza. Penyelesaian cara biasa adalah tarikh dagangan ditambah lima hari, sebelum komputer menjadi efektif seperti hari ini.

Tarikh Rekod – Tarikh yang ditetapkan oleh penerbit untuk mengenalpasti pemegang rekod. Tarikh ini adalah penting untuk diketahui bagi menentukan tarikh ex-dividen.

Tarikh ex-dividen – Ini adalah tarik apabila pembeli saham tidak akan dibenarkan untuk dividen akan datang. Ini berlaku dalam dua hari perniagaan lebih awal daripada tarikh rekod.

Broker Lantai [Floor] – Broker ini hanya mengendalikan arahan yang sangat besar, seperti 10,000 saham atau lebih.

Pembuat Pasaran – bekerja di dalam pasaran melalui kaunter (OTC), mereka adalah rakan pakar di NYSE. Pembuat pasaran adalah sentiasa bersedia untuk membeli atau menjual saham sekuriti yang diberikan bagi akaun mereka sendiri.

Arahan Hari -  Semua arahan adalah adalah dianggap sebagai arahan hari, kecuali ditandakan.

Baik-hingga-dibatalkan [Good-till-cancelled] (GTC) – arahan yang kekal berkuat kuasa sehingga ia dilaksanakan atau pedagang membuat keputusan untuk membatalkannya. Dalam kes bahawa arahan tidak mempunyai arahan, arahan itu luput pada akhir hari apabila ia telah ditempatkan. Arahan jenis ini biasanya dibatalkan oleh broker-peniaga selepas 30 hingga 90 hari.

Jualan Singkat – Ini bermakna menjual saham yang dipinjam daripada broker-peniaga. Jika kadar menurun, pelabur kemudiannya membeli saham itu pada harga lebih rendah dan memulangkan mereka kepada broker-peniaga.

Baca lebih lanjut ulasan Trade12 dan informasi tentang saham, komoditi, indeks dan matawang. Cipta akaun langsung dan mula perdagangan dalam talian untuk menyertai broker forex terbaik kami.