Penjualan Sigkat: Apakah itu Penjualan Singkat?Pernahkan anda menjadi begitu pasti bahawa saham akan merosot dan anda mahu keuntungan daripada pengakhiran malang? Anda pasti mempunyai keinginan untuk melihat peningkatan portfolio anda dalam nilai semasa pasaran. Kebanyakan pelabur menjana wang dalam kemerosotan di dalam saham individu atau apabila harga jatuh dan di sini di mana anda boleh menggunakan strategi penjualan singkat.

Dalam pembelian saham, anda membeli sebahagian daripada pemilikan syarikat. Penjualan dan pembelian saham boleh mengambil tempat dengan broker saham atau terus daripada syarikat. Penggunaan yang paling biasa adalah broker. Mereka membantu di antara pelabur dan penjual dan kerap mengenakan bayaran bagi perkhidmatan mereka.

Anda perlu mencipta akaun, apabila menggunakan broker. Akaun yang diciipta adalah sama ada akuan tunai atau akaun margin.

Akaun tunai –  anda perlu membayar bagi saham anda apabila anda membuat pembelian.

Akaun margin - broker akan meminjamkan kepada anda peratusan dana pada masa pembelian dan sekuriti bertindak sebagai cagaran. 

Apabila pemegang saham memanjangkan perjanjian, ia bermakna dia telah membeli saham bergantung bahawa harganya akan meningkat pada masa depan. Sebaliknya, apabila pelabur menyingkatkan, dia menjangkakan penurunan di dalam harga saham.

Penjualan singkat  adalah penjualan saham yang tidak dimiliki oleh penjual. Secara khususnya, jualan singkat adalah jualan sekuriti yang tidak dimiliki oleh penjual, walaubagaimana pun, ia adalah dipersetujui untuk disediakan.

Broker anda akan meminjamkan kepada anda, apabila anda menjual singkat saham. Saham itu akan datang daripada rekod sendiri broker, daripada pelanggan lain atau daripada syarikat broker berbeza. Saham dijual dan kemudian keuntungan diberikan kepada akaun anda. Dalam jangka panjang, anda perlu "menutup" singkatan dengan membeli kembali angka saham yang sama (dipanggil menutup) dan memberikan mereka kepada broker anda.

Jika jumlah merosot, anda boleh membeli kembali saham pada harga yang kurang dan membuat keuntungan pada perbezaan. Jika harga saham meningkat, anda perlu membelinya kembali pada harga yang meningkat, anda kehilangan wang.

Seringkali, anda boleh memegang Singkatan seberapa banyak anda mahu, walaupun faedah akan bertukar dalam akaun margin, jadi meletakkan jualan singkat terbuka bagi tempoh masa yang panjang akan menyebabkan lebih kos. Walaubagaimana pun, anda akan dipaksa untuk menutup jika peminjam mahukan saham yang dipinjamkan kembali.

Broker tidak boleh menjual apa yang mereka tiada, jadi kepunyaan anda atau yang lain akan menjadi satu saham untuk digunakan, atau anda akan perlu menutup. Ini dikenali sebagai called away. Ini tidak kerap berlaku, walaubagaimana pun, ia adalah mungkin jika banyak pelabur menjual singkat sekuriti tertentu.

Called away adalah nama yang digunakan untuk menghuraikan perjanjian kerana kewajipan penghantaran. Ini berlaku jika pilihan diubah, jika bon yang boleh ditebus dipanggil sebelum kematangan atau jika posisi singkat diletakkan di dalam penghantaran keperluan sekuriti.


Bagi sebab bahawa anda tidak memilik saham penjualan singkat anda (anda meminjam dan kemudian menjualnya), anda perlu membayar peminjam saham itu, sebarang dividen atau hak dinyatakan bagi tempoh pembangunan pijaman itu. Jika saham itu berpecah semasa pembangunan singkatan anda, anda akan berhutang dua kali ganda jumlah saham pada separuh harga.

Perpecahan saham adalah pergerakan korporat bahawa peningkatan angka saham cemerlang syarikat itu dengan pengagihan setiap saham, dan seterusnya mengurangkan harga.

Baca lebih lanjut ulasan Trade12 dan informasi tentang saham, komoditi, indeks dan matawang. Cipta akaun langsung dan mulakan perdagangan dalam talian dan sertai broker forex terbaik kami.