Memahami Pecahan Saham BerbalikTerma itu merujuk kepada prestasi korporat di mana saham tertunggak sebuah firma telah dikurangkan. Pecahan saham berbalik melibatkan firma itu dalam membahagi saham semasa ke dalam sekurang-kurangnya 5 atau 10, dan akan dipanggil 1-bagi-5 atau 1-bagi-10 pecahan, masing-masing.

Bertentangan dengan pecahan saham berbalik adalah pecahan saham konvensional, di mana jumlah tunggakan saham adalah meningkat. Sama ada pecahan saham ke hadapan atau berbalik, ia tidak menambah nilai sebenar kepada firma. Walaubagaimana pun, mereka berdua adalah berbeza di dalam motivasi di mana harga saham bergerak selepas pecahan berbalik dan ke hadapan mungkin boleh menjadi berbeza. Pecahan saham berbalik adalah dikenali sebagai sama ada "penyatuan saham" atau "saham kembalikan."

Sebagai contoh, 200 juta tunggakan saham adalah dimiliki oleh syarikat yang mempunyai harga sebanyak 20 sen sesaham, pecahan berbalik 1-bagi-10 akan memotong jumlah saham ke dalam 20 juta, sementara saham itu perlu didagangkan pada sekitar $2. Sentiasa diingat bahawa kedua-dua pra-pecahan dan pos-pecahan daripada permodalan pasaran firma itu perlu ditetapkan dan kekal pada $40 juta.

Tambahan, dalam realiti, saham yang melalui pecahan berbalik mungkin boleh melaksanakan tekanan jualan diperbaharui. Sebagai contoh, selepas pecahan berbalik dan harga saham jatuh kepada $1.80, modal pasaran firma itu akan kekal pada $36 juta. Sebaliknya, dengan pecahan ke hadapan, berikutan saham itu dijangkakan akan berjaya dan harga lebih rendah yang menarik perhatian pelabur, saham itu boleh dilaksanakan untuk untung.

Dalam kebanyakan kes, pecahan berbalik dijalankan untuk mempunyai keperluan senarai pertukaran yang berjaya. Dalam pertukaran, untuk saham disenaraikan, ia secara asas memerlukan harga tawaran minimum. Sebaliknya, jika saham membuat penurunan di bawah dalam harga tawaran, risiko itu akan dinyahsenaraikan.

Mengambil pertukaran pergantungan keperluan harga minimum untuk sementara di tengah-tengah ketidaktentuan. Sebagai contoh, semasa pasaran 2008-09, NYSE bersama-sama dengan NASDAQ menggantung keperluan harga minimum $1 saham itu.

Sebaliknya, semasa waktu perniagaan normal, harga saham syarikat yang mempunyai penurunan kuat sepanjang tahun mempunyai sedikit pilihan tetapi untuk melalui pecahan saham berbalik untuk boleh meneruskan senarai pertukarannya.

Kelebihan lain pecahan berbalik adalah bahawa megurangkan tunggakan saham dan ampungan saham membuatkan saham sukar untuk dipinjam. Oleh itu, ia akan menjadi sukar bagi penjual singkat untuk menyingkatkan saham itu. Pecahan tawaran-pertanyaan mungkin menjadi melebar oleh kecairan terhad, yang seterusnya menutup perdagangan dan juga jualan singkat.

Nisbah pecahan berbalik adalah secara asas lebih tinggi berbanding pecahan ke hadapan, dengan pecahan khusus dibuat pada asas 1-bagi-10, 1-bagi-5 atau 1-bagi-100.

Dapatkan pandangan pasaran dengan broker forex terbaik kami. Buka akaun langsung di Trade12.com hari ini dan periksa ulasan Trade12 kami tentang peristiwa pasaran untuk melaksanakan perdagangan lebih baik! Dengan kesemua maklumbalas positif Trade12 daripada pelanggan, anda akan yakin bahawa dana anda adalah selamat dan terjamin.