Panduan Tentang Japanese CandlesticksCandlestick adalah salah satu teknik carta yang paling biasa terdapat hari ini. Ia berasal dari gaya carta teknikal yang digunakan oleh Jepun selama lebih 100 tahun semasa tahun 1700-an. Teknik ini melibatkan prospek jangka pendek, dengan pandangan yang berkekalan sekitar lapan hingga 10 sesi dagangan.

Candlestick membantu menentukan peralihan nilai pasaran. Dengan memerhatikan corak pergerakan lilin, kita boleh mengetahui sama ada saham adalah "beli" atau "jual".

Corak Bullish, Isyarat Beli

Bullish Engulfing

Ia melibatkan lilin hitam diikuti oleh lilin yang lebih besar berongga yang memenuhi bekas. Corak ini adalah petunjuk yang jelas tentang isyarat membeli. Ia menandakan isyarat yang lebih kukuh apabila lilin berongga menyelubungi dua atau lebih candlestick hitam.

Hammer (Tukul)

Tukul ini terdiri daripada badan yang singkat, bayang-bayang panjang yang lebih rendah, dan bayang-bayang atas yang singkat (atau tiada bayang-bayang langsung). Corak ini menunjukkan harga yang jatuh membalikkan hubungannya. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan bahawa kita terus menunggu pergerakan selanjutnya, seperti lilin berongga menutup di atas pembukaan tukul.

Morning Doji Star (Bintang Doji Pagi)

Ia muncul apabila ada sedikit gerakan pasaran dengan tiga lilin: lilin hitam, lilin doji, dan lilin berongga, tutup di luar pertengahan lilin pertama.

Corak Penurunan Harga, Isyarat Jual

Bearish Engulfing

Bearish Engulfing adalah rakan sebenar Bullish Engulfing.

Dark Cloud Cover

Corak ini berlaku sebelum harga rendah, di mana lilin berongga yang panjang diikuti oleh hitam lilin, membuka pada paras tertinggi baru dan menutup lebih rendah sedikit daripada pertengahan yang berongga. Dalam dagangan forex, corak ini jarang muncul. Lilin hitam biasanya dibuka pada paras penutupan lilin berongga. Untuk mengesahkan corak Dark Cover Cloud, lilin merah yang lebih kecil perlu muncul.

Shooting Star

Shooting Star melibatkan lilin hitam dengan badan yang kecil, bayangan atas panjang, dan bayang-bayang rendah yang lebih singkat. Sebaik sahaja ia muncul pada akhir aliran meningkat, ia adalah petunjuk jelas isyaat "menjual".

Teknik perdagangan Candlestick telah terbukti cekap dan berkesan untuk jangka masa yang panjang sekarang.

Perhatikan isyarat-isyarat ini sekarang dan menjadi seorang peniaga yang berjaya dengan Trade12!