Pedagang Asas dan Pedagang TeknikalDua daripada kaedah biasa daripada analisa yang boleh dijalankan ketika dagangan harian atau dagangan jangka panjang adalah asas dan teknikal. Walaupun cara mereka menggunakan informasi adalah berbeza sepenuhnya, kaedah-kaedah ini bekerja dari data yang sama. Walaupun mungkin untuk menggunakan analisa asas dan teknikal serentak, ia adalah biasa untuk pedagang memilih satu atau yang lain.

Pedagang Asas

Pedagang asas percaya bahawa mereka boleh meramalkan masa depan harga pasaran berdasarkan kepada kejadian pasaran dan bahawa pasaran akan bertindak balas kepada acara dalam langkah tertentu. Katakan, jika syarikat mendapat kelulusan kawal selia untuk produk baru, pedagang asas mungkin menjangka bahawa harga saham syarikat tersebut akan meningkat. Sebaliknya, jika syarikat mempunyai skandal kewangan, pedagang asas mungkin menjangka harga sahamnya akan jatuh. Pedagang asas perlu mempunyai akses kepada semua informasi sebaik sahaja ia boleh didapati, dan sebagai keputusan, institusi pedagang kerap mempunyai pasukan-pasukan sokongan yang besar.

Analisis asas tradisional dilakukan secara manual dan setua dagangannya sendiri. Walau bagaimanapun, sebagai peningkatan kuasa pengkomputeran, ia berkemungkinan untuk sesetengah informasi asas diuruskan secara automatik.

Mengapa pedagang asas fikir kaedah mereka lebih baik

Ramai pedagang asas percaya kaedah mereka adalah lebih baik berbangding pedagang teknikal. Ramai pedagang asas fikir bahawa dagangan teknikal adalah sangat rumit. Pedagang asas memilih untuk bergantung kepada pendapatan, keuntungan, aliran tunai, aset dan liabiliti syarikat. Pelabur berasaskan asas melihat carta sebagai tidak lebih daripada kehadiran fakta benar dan nombor. Pedagang asas juga turut mengawasi produk semasa, broker, penilaian dan statistik kerajaan.

Kelemahan

Prospek asas adalah berlainan tetapi kekal. Nombor sedia ada yang sepatutnya boleh diubah, dimanipulasi dan ditafsir dalam banyak cara. Anda sentiasa mendengar dalam berita bahawa saham melonjak lebih tinggi atau menjunam berasaskan kepada beberapa berita atau acara. Kebanyakan pedagang mempunyai pengetahuan sedikit tentang bagaimana asas sangat memberi kesan kepada pergerakan harga, mereka hanya menurut ketua dan itu adalah satu dorongan pasaran. Ia adalah salah untuk berfikir bahawa kebayakan pelabur memahami data asas yang sama dalam langkah yang sama.

Pedagang Teknikal

Pedagang teknikal menggunakan carta saham dan informasi dagangan lain, seperti kadar sebelumnya dan kapasiti dagangan, bersama-sama dengan petunjuk-petunjuk matematik bagi membuat keputusan dagangan mereka. Pedagang saham jenis ini bergantung kepada faktor-faktor termasuk corak, momentum, purata pergerakan dan sebagainya. Standard asas ialah kesemua pergerakan aset berdasarkan kepada tawaran dan permintaan melebihi segalanya.

Formasi tertentu dan hubungan harga berlaku secara tetap apabila dilihat dari sudut pandangan teknikal. Formasi-formasi ini berlaku agak kerap, sebagai kepala dan bahu, atas dan bawah, berdua dan bertiga, saluran harga dan segi tiga. Bersama-sama dengan pelarian dan kegagalan harga, ketinggian lebih rendah dan kerendahan lebih tinggi, harga dipercayai dalam menguji dirinya. Sokongan dan rintangan petunjuk harga bertindak sebagai magnet. Harga saham berterusan menguji tindakan harga sebelumnya. Keputusan memutuskan tindakan harga selanjutnya, berkembang dari masa ke masa ke dalam beberapa jenis pergerakan yang boleh diukur.

Baca lebih lanjut Trade12 reviews dan informasi tentang saham, komoditi, indeks dan mata wang. Wujudkan satu akaun langsung dan mulakan dagangan dalam talian dan sertai broker forex terbaik kami.